Monday, January 20, 2014

YB Emy Lambang Kepimpinan Berwibawa


Alhamdulillah.. sujud syukur ke hadrat Allah SWT kerana memberikan kesempatan dan kekuatan untuk kami terus berjuang mempertahankan Agama, Bangsa dan Tanahair tercinta.

Tahniah juga buat YB Mas Ermieyati Samsudin, Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia atas kejayaan memimpin Puteri UMNO dan 100 hari ini menjadi lambang kepimpinan yang berwibawa, Semoga kepimpinan ini nanti akan menjadi inspirasi untuk pelapis kepimpinan yang akan datang. - Mimie Harianie Alias

Sunday, January 19, 2014

Pelancaran Karnival Kempen Keahlian Puteri UMNO Di PerakPelancaran Karnival Kempen Keahlian Puteri UMNO yang julung kalinya diadakan di Perak, di bawah kepimpinan Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia, Mas Ermieyati Samsudin dijangka mampu menarik ribuan ahli baru.

Karnival yang berlangsung di Taman Tasik Taiping, Taiping Perak hari ini berlangsung dengan meriah dan bertujuan adalah untuk mensasarkan ahli baru Puteri UMNO untuk masa yang akan datang & mendekatkan generasi muda kepada UMNO khususnya.

Rata-rata mereka yang hadir terdiri daripada Puteri UMNO yang meliputi 24 bahagian di seluruh negeri Perak dan terdapat pelbagai aktiviti yang dijalankan di sepanjang program, antaranya 'booth' pameran dari pelbagai agensi seperti PDRM, AADK, RELA dan jualan barangan daripada Puteri UMNO.

Naib Ketua Puteri UMNO Malaysia, Zahida Zarik Khan berkata, Perak menjadi tuan rumah pertama pelancaran karnival ini dan ia akan dijalankan secara berperingkat-peringkat di negeri lain.

Tambahnya, program ini mendapat sambutan yang menggalakkan dari orang ramai terutama pengundi muda.

"Sasaran kita adalah untuk menarik lebih ramai wanita muda untuk mendekati Puteri UMNO, alhamdulillah saya lihat sambutan di sini amat menggalakkan.

"Diharapkan sasaran keahlian sebanyak 500,000 ahli akan tercapai," katanya ketika ditemui dalam program tersebut.

Ahli Puteri UMNO Bahagian Bukit Gantang, Hajar Hanim Miskon pula berkata, kehadiran ribuan ahli baru ternyata di luar jangkaan kerana sebelum ini agak sukar untuk menarik minat anak muda, lebih-lebih lagi dalam soal politik.

"Seronok sangat bila lihat ramai orang dan ahli-ahli baru datang ke sini, tidak kurang juga dengan kemeriahan gerai jualan daripada ahli UMNO sendiri, sedikit sebanyak dapat beri peluang untuk mereka jadi usahawan muda dengan produk sendiri," katanya.


Ketua Puteri UMNO Bahagian Tanjung Malim, Zuzaiti Md Zakaria berkata, keahlian baru ini dapat membantu parti untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang kerana peranan orang muda dan wanita turut menyumbang dalam kejayaan parti.

"Ia dapat mengeratkan silaturrahim sesama ahli di seluruh Malaysia, sebagaimana kita dapat lihat ada juga ahli yang datang dari negeri-negeri lain bagi menunjukkan sokongan kepada pergerakan Puteri.

"Kita dapat memberi pendedahan kepada anak-anak muda ini apa sebenarnya misi dan visi Puteri dan peranan dalam menjayakan hasrat UMNO," katanya.

Setakat ini terdapat 191 Bahagian Puteri UMNO yang melibatkan 9,998 cawangan dan keahlian seramai 368,481 orang.

Dalam program ini juga, borang ahli akan diserahkan kepada Ketua Puteri UMNO bagi menggerakkan ahli Puteri di setiap negeri untuk mempergiatkan Kempen Keahlian dan Daftar Pemilih.

Golongan sasaran terdiri daripada lepasan sekolah menengah, universiti serta golongan muda dalam lingkungan umur 18 hingga 35 tahun.Wednesday, January 15, 2014

Mimie Harianie Alias Meeting Di Kedai Mamak.


Pengerusi Biro Media Sosial dan Digital Puteri UMNO, Mimie Harianie Alias bersama rakan-rakan puteri membincangkan hala tuju dan perancangan Biro dalam masa terdekat ini.

Walaupun hanya di Kedai Mamak tidak menjadikan itu sebagai halangan untuk menunaikan tanggungjawab sebagai ketua.

Perkara pokok yang dibincangkan adalah pembentukan jawatankuasa kerja bagi menggerakkan biro itu nanti disamping memerhatikan perkara yang dirasakan perlu diberi perhatian khusus untuk memantapkan lagi biro di masa akan datang.

Mimie Harianie bersetuju untuk menggelarkan Biro Media Puteri ini sebagai "Rakan Media Sosial Puteri" atau singkatannya RMP. Tujuannya untuk memudahkan sebutan dan mudah diingat tetapi tidak mengubah nama asal biro itu. 

Mimie Harianie mengakui tugas yang digalasnaya untuk membina rangkaian Rakan Media Sosial Puteri (RMP) ini bukan kerja mudah, ia memerlukan ketekunan, kesungguhan dan bantuan dari "Orang Lama" namun atas kepercayaan yang telah diberikan kepadanya beliau sanggup dan berjanji akan membuat yang terbaik untuk kepentingan Puteri di masa akan datang.